Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τέτοια εποχή σε κάθε μεγάλη πόλη, γίνονται οι παρελάσεις κατά του ρατσισμού ενάντια των ομοφυλόφιλων και υπέρ των δικαιωμάτων αυτών, γνωστές ως Pride. Η παρέλαση αυτή αποτέλεσε μία καλή αφορμή για μία ανασκόπηση της παρουσίας της ομοφυλοφιλίας (και γενικότερα των μελών της LGBT κοινότητας) μέσα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Κινηματογράφος:

1.       Blue is the warmest colour (2013)
Image result for blue is the warmest color
Ερωτικό δραματικό φιλμ του Abdellatif Kechiche  που επικεντρώνεται στη σχέση της νεαρής Adele (Adele Exarchopoulos) και της Emma (Lea Seydoux).

2.       Brokeback Mountain (2005)
Image result for BROKEBACK MOUNTAIN
Δραματική ταινία του Ang Lee για την ιστορία μιας απαγορευμένης και μυστικής σχέσης μεταξύ δύο καουμπόηδων και της ζωής τους όσο περνάνε τα χρόνια. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Heath Ledger και ο Jake Gyllenhaal.

3.       Black Swan (2010)
Image result for BLACK SWAN
Ψυχολογικό θρίλερ του Darren Aronofsky που εξερευνά την μανιώδη προσπάθεια για την επίτευξη της τελειότητας. Η Nina (Natalie Portman) προσπαθεί να αποδώσει άψογα το ρόλο του λευκού και του μαύρου κύκνου, στην επικείμενη παράσταση της Λίμνης των Κύκνων. Μετά από την προτροπή  του χορογράφου να εξερευνήσει τη σεξουαλικότητά της για να αποδώσει καλύτερα το ρόλο, η Nina περνά ένα βράδυ με την αντικαταστάτριά της Lily (Mila Cunis).

4.       Monster (2004)
Image result for MONSTER MOVIE
Ταινία της Patty Jenkins που αφορά την αληθινή ιστορία της serial killer Aileen Wuornos, που την υποδύεται η Charlize Theron, και τη σχέση αυτής με την Selby Wall, που την υποδύεται η Christina Richie. Για την ταινία αυτή, η Charlize Theron κέρδισε το Oscar Α’ γυναικείου ρόλου.

5.       Carol (2015)
Image result for CAROL
Στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50, το Carol διηγείται την απαγορευμένη σχέση μεταξύ της φωτογράφου Therese Belivet (Rooney Mara) και της Carol Aird (Cate Blanchett).

6.       Wilde
Image result for wilde 1997
Ταινία του Brian Gilbert με τον Stephen Fry στο ρόλο του Oscar Wilde. Η ταινία κεντρίζει το ενδιαφέρον στην παράλληλη σχέση που είχε ο Wilde με τον Alfred Douglas (Jude Law).

7.       Total eclipse
Image result for TOTAL ECLIPSE MOVIE
H ταινία εξερευνά την απαγορευμένη σχέση μεταξύ του νεαρού  ποιητή Arthur Rimbaud (Leonardo DiCaprio) και του μέντορά του Paul Verlaine (David Thewlis).

8.       Danish girl (2015)
Image result for danish girl
Ταινία του Tom Hooper βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του David Ebershoff. Η ταινία αφορά τον Einar Wegener (αργότερα LiLy Elbe), έναν από τους πρώτους άντρες που προχώρησαν σε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

9.       Kill your darlings (2013)
Image result for kill your darlings
Ταινία του Austin Bunn που εξιστορείται τη φοιτητική περίοδο των πρωτοπόρων του Beat Generation: Lucien Carr (Dane DeHaan), Allen Ginsberd (Daniel Radcliffe), Jack Kerouac (Jack Huston) και William Burroughs (Ben Foster).

10.   The hours
Image result for the hours
Η ιστορία για το πώς το μυθιστόρημα "Mrs Dalloway" επηρεάζει τρεις γενιές γυναικών, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν να αντιμετωπίσουν αυτοκτονία στη ζωή τους. 


Τηλεόραση:

1.       Friends
Image result for friends carol susan wedding
Αγαπημένη σειρά των 90s όπου μεταξύ των δευτερευόντων χαρακτήρων, ήταν και η πρώην σύζυγος του Ross Geller, Carol που τον χώρισε γιατί ερωτεύτηκε τη Susan.  

2.       Sense 8
Image result for sense8 nomi and amanita
Η σειρά αφορά οκτώ ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (sense8s) που βρίσκουν ότι συνδέονται με πραγματικά έντονους τρόπους. Μεταξύ αυτών είναι η Nomi, ένας transgender χαρακτήρας.

3.       American Horror Story
Image result for ahs lesbian sarah paulson
Η ομοφυλοφιλία έχει παίξει εξέχων ρόλο στο AHS. Μία περίπτωση ήταν και η δημοσιογράφος που μπήκε κρυφά στο ψυχιατρείο-κολαστήριο στη 2η σεζον.

4.       Black Mirror – San Junipero
Image result for san junipero
Επεισόδιο (επεισοδιάρα μάλλον) που αφορά τη σχέση δύο γυναικών στο San Junipero κατά τη δεκαετία του ΄80.

5.       Απαράδεκτοι <3
Image result for απαραδεκτοι γιαννης ατακες
Ακολυθεί περιγραφή του Γιαννή από το Wikipedia: “Ο Γιάννης είναι ομοφυλόφιλος και καθώς η κοινωνία (κυρίως) τότε δεν έκανε αποδεκτό τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, είναι συνεχώς νευρικός και θυμωμένος με τα πάντα, με αποτέλεσμα να ξεσπάει συνέχεια στη Δήμητρα, με την οποία κάνει παρέα. Είναι ιδιαίτερα αρνητικός με την Ρένια, την οποία αποκαλεί "αστροπελέκι". Δεν ξέρουμε τίποτα για την προσωπική ζωή του Γιάννη και είναι ο μοναδικός που δεν έχει ερωτική ζωή (με εξαίρεση το επεισόδιο "Λος Απαραδεκτάος", όπου εμφανίζεται ένας παλιός του έρωτας). Παρομοίως, δεν ξέρουμε τίποτα για τις σπουδές του, αν και φαίνεται ότι είναι ο πιο μορφωμένος της παρέας. Σε κάποιο επεισόδιο αφήνει να εννοηθεί ότι έχει σπουδάσει στο Παρίσι. Κατά την διάρκεια της σειράς υπάρχουν συχνές αναφορές σε μια θεία του, την Βιργινία (κάνει την εμφάνιση της στο επεισόδιο "Έρχεται η θεία... stop"), η οποία τον μεγάλωσε και τον συντηρεί. Σε κάποιο από τα πρώτα επεισόδια αφήνει να εννοηθεί ότι είναι σχεδιαστής ρούχων, δηλώνοντας ότι η παρουσία του Βλάσση στο σπίτι, του αποσπά την προσοχή και δεν μπορεί να "δημιουργήσει", ενώ σε ακόλουθο επεισόδιο ετοιμάζει μια επίδειξη μόδας.”


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις