20 ΧΡΟΝΙΑ HARRY POTTER

Related image
Μια φορά και έναν καιρό ήταν μία δασκάλα Αγγλικής φιλολογίας, η Joanne, που ζούσε στο Εδιμβούργο. Η Joanne ζούσε μαζί με τη μικρή κόρη της, σε ένα μικρό διαμέρισμα, αφού είχε πάρει διαζύγιο, και προσπαθούσε να βρει εργασία. Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε όμως, όπως λέει και η ίδια, τη βοήθησαν να φανταστεί ένα νέο κόσμο, ένα κόσμο μαγικό. Τον κόσμο αυτόν τον έχτισε, από τα θεμέλια. Έπλασε την ιστορία του και τους χαρακτήρες του. Και την ιστορία αυτή άρχισε να τη γράφει σε βιβλίο.

Image result for diagon alley movie

Και κάπως έτσι, σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της σειράς που έπλασε η Joanne: Harry Potter the Philosophers Stone. Η ιστορία αφορούσε ένα ορφανό παιδάκι  11 ετών, τον Harry που ζούσε με τους ιδιαίτερα αντιπαθείς θείους του. Ο Harry στα ενδέκατα γενέθλιά του μαθαίνει την αλήθεια για τον εαυτό του, ότι είναι μάγος. Και συστήνεται, αυτός και εμείς, στον κόσμο των μάγων. Ταξιδεύουμε στη Διαγώνιο Αλέα και ψωνίζουμε ραβδιά για τα μαγικά μας, χύτρες για τα φίλτρα μας και σκουπόξυλα για να πετάξουμε και να παίξουμε Quidditch. Ξεκινάμε το σχολείο και ταξιδεύουμε σε ένα μεσαιωνικό κάστρο στην Αγγλική επαρχία. 

Image result for Harry Potter class

Δεν έχουμε Γλώσσα-Γλώσσα-Μαθηματικά, αλλά Transfiguration με την McGonagall, Potions με τον Snape και Defense against the Dark Arts με διαφορετικό καθηγητή κάθε χρονιά. Βολτάρουμε στους χώρους του Hogwarts κάτω από τον Αόρατο Μανδύα, ενώ ο κολλητός μας, ο Ron, κρατάει τσίλιες. Προφανώς και δε χρειάζεται να διαβάσουμε γιατί κάνουμε παρέα με την εξυπνότερη μαθήτρια του Hogwarts, την Ερμιόνη. Και μέσα σε όλα αυτά προσπαθούμε να εμποδίσουμε το μοχθηρότερο μάγο όλων των εποχών, τον Voldemort, να κυριαρχήσει στον κόσμο των μάγων και μη.

Image result for dumbledore and snape

Η σειρά βιβλίων του Harry Potter αποτέλεσε ένα φαινόμενο. Η επιτυχία ήταν αναπόφευκτη, αφού μέσα από την παρουσίαση ολόκληρου του μαγικού κόσμου, μέσα από τα σχολικά μαθήματα και την εξέλιξη των ηρώων μας, εκθειάζεται η φιλία και η καλοσύνη.  Εφτά βιβλία που ακολουθούσαν το επίπεδο και το ύφος της ηλικίας των ηρώων του. Όσο παιδικά ήταν τα πρώτα όμως, και όσο περίπλοκα τα τελευταία, τα βιβλία κατάφεραν και καθήλωσαν μικρούς και μεγάλους. Αρκετά αναμενόμενα, μετά την επιτυχία των βιβλίων, ακολούθησε η επίσης πολύ πετυχημένη μεταφορά τους στη μεγάλη οθόνη. Τα εφτά βιβλία και οι οχτώ ταινίες – μιας και η τελευταία βγήκε σε δύο μέρη -, απογείωσαν δικαιολογημένα τη Joanne JK Rowling από άνεργη καθηγήτρια σε μία από τις πιο πετυχημένες συγγραφείς όλων των εποχών.

Image result for Harry Potter books


Είκοσι χρόνια αφού μπήκαμε πρώτη φορά στον κόσμο του Harry Potter, συνειδητοποιούμε ότι δεν έχει καθόλου τη μαγεία του. Αρκεί να ανοίξουμε ένα βιβλίο, ή να ξαναδούμε μια ταινία, για να ξαναγευτούμε βουτυρόμπυρα, για να ξαναπαίξουμε Quidditch και για να ξαναβρεθούμε στο Hogwarts. Και για αυτό ευχαριστούμε τη JK Rowling που μας χάρισε τον κόσμο αυτό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις