Mientras Duermes / Sleep Tight (2011)



Ο Θυρωρός
Mientras Duermes / Sleep Tight

Χιτσκοκικού τύπου θρίλερ made in spain που δεν αφήνει κανέναν να κοιμηθεί ήσυχα...

πλοκή: Ο César, είναι θυρωρός σε ένα παλιό αλλά διατηρημένο συγκρότημα πολυκατοικιών στη Βαρκελώνη. Μιας και περνάει καθημερινά απαρατήρητος, γνωρίζει τα πάντα για όλους τους ένοικους. τα “βάζει” με τον κόσμο, και ιδιαίτερα με τους ενοίκους που υποτίθεται πως βοηθάει. Τρέφεται από τον πόνο των άλλων, απολαμβάνοντας να σπέρνει τη δυστυχία και να τη βλέπει να μεγαλώνει. Το πρόσωπο που τον εμπιστεύεται περισσότερο είναι η όμορφη Clara, μια νεαρή κοπέλα που βλέπει πάντα τη θετική πλευρά της ζωής, κάτι που εξοργίζει τον César, ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να σβήσει αυτό το χαμόγελο από τα χείλη της, φτάνοντας στα άκρα.
Περι του φιλμ: Ενα σκοτεινό κι απολαυστικό θρίλερ σε Χίτσκοκική ατμόσφαιρα εξερευνωντας τους μηχανισμούς της κινηματογραφικής αγωνίας. Σε ένα σκηνικό συναισθηματικής ασφυξίας μας προσφέρει μια εφιαλτική μελέτη πάνω στο απόλυτο κακό.
Έτσι συναντάμε, έναν ψυχολογικά διαταραγμένο σαραντάρη ο οποίος νιώθει εσωτερική ικανοποίηση μόνο όταν οι άλλοι γύρω του δυστυχούν. Είναι σα να λέμε η μια μοχθηρή περσόνα στον αντίποδα της γλυκύτατης Αμελί που γνωρίσαμε το 2001 η οποία είχε βάλει σκοπό της ζωης της να κάνει τους γύρω της ευτυχισμένους, κάνοντας κάποιες μικρές και καλοπροαίρετες παρεμβάσεις στις ζωές τους.
Οι σχέσεις του César με τους φιλήσυχους ενοίκους είναι κυρίως τυπικές, αλλά λόγω της φύσης της δουλειάς του και των καθημερινών ρυθμών της ζωής τους καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και να τους παρακολουθεί στενά και γνωρίζοντας κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους και να ενεργεί σκόπιμα εναντίον τους ώστε να σπείρει τη μιζέρια και τη δυστυχία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας τους.

Για την άτυχη Κλάρα πρωταγωνιστρια της ταινιας και των εμμονών του César τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθότι δεν μένει μόνο στο να τη θαυμάζει εξ αποστάσεως μιας και κατορθώνει να εισβάλλει στον χώρο της με ότι αυτό συνεπάγεται!

Φυσικά, η ιδέα αυτή είναι απόλυτα ανατριχιαστική μιας και η εισβολή στον προσωπικό χώρο αποτελεί νούμερο ένα φοβία όλων μας κι εχει μνημονευθεί σε φιλμ του ειδους. H απόλυτα αυτή σαδιστική ιδέα ειναι δοσμένη με έναν απόλυτα σκοτεινό τρόπο, ένα παιχνίδι γατας ποντικιού που δημιουργεί ενα σκηνικό συναισθηματικής ασφυξίας μας προσφέρει μια ακόμα κινηματογραφική μελέτη πάνω στο απόλυτο κακό.

Οι συντελεστές: Ύστερα από τη μαζική επιτυχία των δύο REC o ταλαντούχος Jaume Balagueró αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί για λίγο από το είδος (found footage horror films) που τον ανέδειξε αλλά δεν πήγε μακριά μιας και εδώ δεν ασχολήθηκε με κάποιον θανατηφόρο ιό, αλλά ούτε με κάποιο εκδικητικό ζόμπι αλλά με έναν καθημερινό άνθρωπο της διπλανής πόρτας που κρύβει μέσα του κάτι πιο βαθύ, πιο σκοτεινό και πιο περίπλοκο από οποιοδήποτε τέρας.

Ένα κλασικής δομής θρίλερ με πολλές ανατροπές και cliffhangers που θα μας κάνουν να είμαστε πιο προσεκτικοί με όσους ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά
και δεν αφήνει κανέναν να κοιμηθεί ήσυχα...

Φυσικά μεγάλη βοήθεια στην ταινία προσφέρει το εξαίρετο cast και ειδικά η “υπόγεια” κι ανατριχιαστική ερμηνεία του πρωταγωνιστή και μονιμου συνεργατη Luis Tosar (τον οποίο έχουμε δει σε πολλές εκπληκτικές παραγωγές της τελευταίας δεκαετίας όπως τα: Mondays in the sun, cell 211 και even the rain), αλλά και το θύμα του, η γλυκύτατη Marta Etura, την οποία την είχαμε δει ομοίως στο cell 211 του ιδιου σκηνοθέτη.

Το Sleep Tight είναι ένα παράδειγμα που αποδεικνύει γι ακόμα μία φορά οτι οι Ισπανοί έχουν βρει τη «χρυσή» συνταγή που τους επιτρέπει να κάνουν καλές και ενδιαφέρουσες ταινίες δίνοντας βροντερό παρόν στην παγκόσμια κινηματογραφία και ιδιαίτερα στο genre των θριλερ, δεν υπολείπονται σε τίποτα των αμερικάνικών παραγωγών, δεν υποκύπτουν σε στερεότυπα ή κλισέ και πως βασικά ήρθαν για να μείνουν.


Απέσπασε 6 Βραβεία Gaudí, και το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Φαντάσια, το Βραβείο After Dark στο Φεστιβάλ του Σικάγο, αλλά και το Βραβείο καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας από την Ένωση Ισπανών Ηθοποιών, και προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στους κύκλους των φίλων του είδους, και όχι μόνο



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις