Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης.Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.


Τα γεγονότα της Εργατικής Πρωτομαγιάς έχουν αποτελέσει έμπνευση για πολλούς σκηνοθέτες. Μερικές ταινίες που αφορούν την Πρωτομαγιά είναι οι παρακάτω:

1. La Terra Trema (1948)
Image result for la terra terma

Ιταλική δραματική ταινία του  Luchino Visconti. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Aci Trezza (Jaci Trizza), ένα μικρό ψαροχώρι στην ανατολική ακτή της Σικελίας, στην Ιταλία. Μιλάει για την εκμετάλλευση ψαράδων της εργατικής τάξης, συγκεκριμένα εκείνων του μεγαλύτερου γιού μιας πολύ παραδοσιακής οικογένειας του χωριού.


2. Bread and Roses (2000)
Related image

Δραματική ταινία του Ken Loach. Η ιστορία διαπραγματεύεται τη ζωή μίας νεαρής κοπέλας από το Μεξικό που έχει εγκατασταθεί παράνομα στις ΗΠΑ.


3. The Gold Rush (1925)
Image result for the gold rush chaplin

Κωμωδία του 1925 όπου παραγωγός, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ειναι ο Charlie Chaplin. H ταινία παρουσιάζει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης κατά την περίοδο του Πυρετού του Χρυσού.


4. Brazil (1985)
Image result for brazil movie

Δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας του Terry Gilliam. Η ταινία επικεντρώνεται στον Sam Lowry, έναν άνθρωπο που προσπαθεί να βρει μια γυναίκα που εμφανίζεται στα όνειρά του. Ο Sam εργάζεται σε μια βαρετή και αδιέξοδη δουλειά και ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα σε μία κοινωνία όπου όλοι χαρακτηρίζονται από τον υπερκατανωλισμό και βασίζονται σε (κακοσυντηρημένα) μηχανήματα.


5. The Hudsucker Proxy (1994)
Image result for hudsucker proxy clock

Κωμωδία των αδελφών Κόεν. Ακολουθεί την ιστορία ενός απόφοιτου που γίνεται διευθυντής μίας μεγάλης εταιρίας κατά την περίοδο του οικονομικού κραχ στην Αμερική.

Στεφανία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις