Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ.

O Αρθούρος, ο μυθικός βασιλιάς της Ουαλίας, είναι ένα πρόσωπο αμφίβολης ιστορικής αυθεντικότητας, του 6ου αιώνα μ.Χ., πάνω στο οποίο συγκεντρώνονται τα αρχετυπικά ιδανικά της βρετανικής μοναρχίας.  Κατά τη παράδοση ήταν γιος της Ιγκράιν και του Ούθερ Πεντραγκον, αρχηγού των Βρετανών. Ίδρυσε το Τάγμα των "Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης" και κυβέρνησε το Βασίλειο αυτό ειρηνικά μέχρι το 542 το οποίο και θεωρείται έτος θανάτου του, που συνέβη στο νησί Άβαλον, όπου είχε αποσυρθεί μετά τη μάχη κατά του ανιψιού του, Μόρντρεντ, στην οποία είχε τραυματιστεί.

Image result for king arthur

Οι θρύλοι του Αρθούρου έχουν μεταφερθεί πολλάκις στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη, με την τελευταία μεταφορά, το King Arthur: The Legend of the Sword του Guy Ritchie, να βγαίνει αύριο στις ελληνικές αίθουσες (11/5). Με αφορμή το King Arthur λοιπόν, είπαμε να κάνουμε μία αναδρομή στις εμφανίσεις του Arthur σε ταινίες και σειρές.

1) Excalibur (1981)
Image result for Excalibur MOVIE

Όταν μιλάμε για ταινίες με τον Αρθούρο, μιλάμε για το Excalibur. Επική ταινία του John Boorman που διηγείται τη ζωή του Αρθούρου από τη γέννησή του μέχρι την πτώση του. Η λίστα θα μπορούσε να ξεκινάει και να τελειώνει με αυτή την ταινία, όλες οι άλλες είναι περιττές (με εξάιρεση ίσως το Monty Python and the Holy Grail).


2) The sword in the stone (1963)

 Image result for sword in the stone
Είναι η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney που έβλεπες όταν ήσουν παιδί, και έμαθες για τον Αρθούρο και τον Μέρλιν και όλη τη γνωστή κομπανία. Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του 1938 του T.H. White.


3) Monty Python and the Holy Grail
Image result for monty python holy grail

We are the knights that say NIIIIIII NIIIIII NIIIIIIIIIIIIIIIII! Η ιστορία της αναζήτησης του Άγιου Δισκοπότηρου, όπως την αποτύπωσαν οι απολαυστικοί Monty Python.


4) King Arthur (2004)
Image result for king arthur movie

Επική πολεμική ταινία του Antoine Fuqua με καλό cast μεν (Clive Owen, Keira Knightley, Mads Mikkelsen), ολίγον πατάτα δε.

5) First Knight (1995)
Image result for FIRST KNIGHT

Η ρομαντική πλευρά του θρύλου. Σκηνοθετημένη από τον Jerry Zucker με τον Richard Gere και τον Sean Connery στους πρωταγωνιστικούς ρόλους  (Lancelot και Arthur αντιστοιχα), επικεντρώνεται στη σχέση της Guinevere με τον Lancelot.

6) Merlin (1998)
Image result for MERLIN 1998

Μίνι σειρά με κεντρικό χαρακτήρα τον γερασμένο μάγο Merlin, ο οποίος διηγείται τις περιπέτειές του σε μικρά παιδιά. Πρωταγωνιστεί ο Sam Neill και η Helene Bonham Carter. Ότι πρέπει για Κυριακή μεσημέρι.

7) Merlin (2008)
Image result for MERLIN 2008

Σειρά που εξιστορεί τις περιπέτειες του νεαρού μάγου Merlin και του Arthur. Η σειρά διήρκεσε 5 season.

8) Mists of Avalon
Image result for MISTS OF AVALON

Μίνι σειρά που επικεντρώνεται στις τρεις γυναίκες που σημαδεύουν τη ζωή του Αρθούρου. Στη μητέρα του, στη Guinevere και στη Morgana. Η σειρά είναι μεταφορά της σειράς βιβλίων με τον ίδιο τίτλο.


Στεφανία.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις